Příprava: 20 minut
Pečení: 20 minut
Na 24 dortíků budete potřebovat:
- 250g másla (změklého)
- 250g krystalového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 4 vejce
- 350g hladké mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 250ml mléka
- 24 cukrových nebo marcipánových ozdob
Na růžovou polevu:
- 220g krupicového cukru
- ¼ lžičky vinného kamene (kypřící prášek bez fosfátů)
- 1 lžička růžové vody (prodávají orientální obchody nebo větší supermarkety)
- 3 bílky
- 2 kapky růžové potravinářské barvy
Předehřejte troubu na 160 stupňů. Dejte máslo, cukr a dřeň vyškrábnutou z vanilkového lusku do mísy a šlehejte, až bude směs krémová a zesvětlá. Postupně dobře zašlehejte vejce jedno po druhém. Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a dobře zapracujte. Nakonec vmíchejte mléko a rozdělte směs do dvou plechů na muffiny (po 12 jamkách) vyložených papírovými košíčky. Pečte 15 – 20 minut. Před vyjmutím vyzkoušejte špejlí. Nechte vychladnout.
Na krémovou polevu v kastrůlku zprudka zahřívejte cukr, 60ml vody, vinný kámen a růžovou vodu, až se cukr rozpustí. Přiveďte k varu, ztlumte a zvolna vařte 3 minuty. Z bílků ušlehejte pevný sníh. Za stálého šlehání přidávejte tenkým pramínkem horkou cukrovou směs, až je krém hladký a lesklý. Nakonec zašlehejte růžové barvivo. Naneste pomocí palety na dortíky a ozdobte cukrovými ozdobami.