Kefír je tradiční fermentované jídlo vyrobené z mléka, plné prospěšných probiotických bakterií a kvasinek. Ve skutečnosti je dost podobný jogurtu, ale obvykle mnohem chutnější a někdy lehce “šumivý”.
Na rozdíl od jogurtu může kefír skutečně kolonizovat Vaše střevo prospěšnými mikroorganismy, které potřebujete k tomu, abyste měli zdravý imunitní systém a dobře fungující trávicí systém. Zatímco vysoce kvalitní jogurt obsahuje několik užitečných střevních bakterií, kefír obsahuje mnohem větší množství užitečných bakterií a kvasinek!
Kefír je zázračný!
- Trávení – Kefír má přirozeně velmi nízký obsah laktózy, a proto je pro někoho snadnější ho strávit. Probiotické bakterie také pomáhají rozkládat “špatné věci” v lidském těle, a tak podporují trávicí trakt, což je dobré pro ty, kteří trpí zažívacími problémy, jako je zácpa.
- Živiny – Kefír má vysoký obsah vápníku, fosforu, vitamínů a minerálů.
- Pokožka – “Vaše pokožka je mapou Vašeho střeva.” Pokud je Vaše střevo v dobrém stavu, mělo by se to prokázat i na Vaší pokožce. Kefír tak často pomáhá s kožními onemocněními, jako je akné a ekzém.
[hana-code-insert name=’reklama-clanek-prvni’ /]
Chcete-li si vyrobit vlastní kefír, budete si muset sehnat kefírová zrna, která jsou nezbytná pro zrod této kultury.
Kefír je také znám jako tibetská houba, nebo kefírová houba. Buďte si však vědomi faktu, že kefírová zrna nejsou houby. Kefírové zrna vypadají jako vařený květák a jedná se o směs bílkovin, aminokyselin, lipidů a rozpustných polysacharidů, které obsahují symbiózu mezi velkým počtem dobrých bakterií mléčného kvašení, octovými bakteriemi a kvasinkami.
Kefírová zrna se krmí a rozmnožují v mléce a nemají trvanlivost, tedy mohou žít navždy. Množství pokusů mikrobiologů reprodukovat kefírová zrna v laboratoři vždy končí selháním. Neexistuje vědecká odpověď na otázky, odkud tyto zrna pocházejí ani jak byla vytvořena.
Co budete potřebovat?
- 1/2 ČL kefírových zrn
- 3 dcl mléka
Jak na to?
- Zakryjte zrna kravským, nebo kozím mlékem a nechte je v uzavřené nádobě po dobu 24 hodin.
- Když mléko ztuhne, kefír je připraven.
- Směs důkladně promíchejte a přeceďte.
- Zrna nasypte do nového mléka a již vytvořený mléčný kefír vypijte.
- Dle chuti do něj můžete přidat např. lněná semínka.
Jak správně konzumovat?
Chcete-li kefír použít k normální péči o Vaše celkové zdraví, doporučujeme 1 šálek denně.
Děkujeme za přečtení, a pokud se Vám článek líbil, nezapomeňte ho sdílet se svými přáteli a rodinou :-)!
naturalhealingmagazine.com