Budete potřebovat:
- čerstvá vejce
- 2 lžičky octa
- špetka soli
Postup:
Rozklepněte každé vejce do jiné misky nebo hrníčku. Na vaření použijte velkou pánev, naplňte ji vodou a přiveďte ji k mírnému varu. Nejlepší je, když je dno pánve pokryté malými bublinkami, v tento moment stáhněte teplotu trochu dolů a přidejte do pánve sůl a ocet.
Mírným krouživým pohybem vytvořte v pánvi vír, který pomůže vajíčku udržet tvar a zabrání přilepení vajíčka ke dnu.
Pak opatrně do vody nalijte jedno vajíčko a s malým odstupem můžete i druhé. Pokud se vám bude zdát okraj otrhaný tak nezoufejte, po uvaření ho můžete odříznout.
Pokud se vám vejce přichytne ke dnu, použijte gumovou stěrku a opatrně ho uvolněte.
Když jsou vejce hotová, použijte na jejich vyndání děrovanou naběračku a nechte je pořádně okapat.
Pokud si nejste jisti, že je vejce uvařené podle vašich představ, tak vajíčko opatrně zmáčkněte prstem nebo lžičkou, pokud bude vajíčko měkké, vraťte ho zpět na pánev a dejte mu ještě minutu nebo dvě.
Jak uvařit zastřená vejce bez potrhání:
- použijte pokud možno ta nejčerstvější vejce. Čerstvá vejce se budou srážet rychleji a udrží lépe svůj tvar
- zda je vejce čerstvé zjistíte tím, že ho rozklepnete na talíř. V případě, že žloutek je pevný a kulatý a bílek není vodový, je čerstvé
- nechte vejce v krabičce, ve které je koupíte. Vaječné skořápky absorbují pachy jiných jídel, a tak se je snažte držet co nejdál od všech aromatických potravin jako je např. ryba
- teplota vajec (pokud použijete vejce větší a chladnější bude doba vaření delší)
- čas vaření 2 až 4 minuty
Speciální tip:
Sázená vejce můžete až na 3 hodiny zmrazit a znovu ohřát. Ohřejte vodu na pánvi stejně jako poprvé a ohřívejte 30 až 45 sekund.
Nyní, když znáte tajemství na výrobu sázeného vejce, neváhejte a pošlete ho dál!