4 porce / doba přípravy 45 minut
Budete potřebovat:
- 700 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
- 80 g másla
- 2 – 3 šalotky
- špetku šafránu
- 400 g kulatozrnné rýže
- 150 ml bílého vína
- 150 g parmazánu
- sůl
- 80g másla + 120 g másla na dokončení
- bazalka na ozdobu
Vývar přiveďte k varu a nechte probublávat. V hluboké pánvi zpěňte na másle nakrájenou šalotku a do tuku vmíchejte i šafrán. Přidejte rýži a nechte ji směsí obalit. Podlijte vínem, promíchejte a nechte ho odpařit. Přidávejte naběračkou vývaru, počkejte, až rýže pojme všechnu tekutinu a přidejte další. Když je rýže al dente, odstavte pánev z plotny, vmíchejte studené máslo a nastrouhaný parmazán. Nakonec rizoto dosolte a ozdobte čerstvou bazalkou a hoblinkami parmazánu.
Šafrán dodá rizotu krásně žlutou barvu. Jsme si jistí, že ho budete milovat.