Příprava: 15 minut
Pečení: 30 minut
Pro 2 osoby budete potřebovat:
- 3 konzervy (po 170g) lososa z divokého odchytu (bez kostí)
- 1 šálek batátů z konzervy
- 1 vejce
- ½ šálku hladké mouky
- 2 jarní cibulky na tenká kolečka
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky (nebo 2 lžičky sušené)
- 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru (nebo 2 lžičky sušeného)
- 1 lžička soli
- ½ lžičky papriky
- ¼ lžičky mletého pepře
- 2 lžíce přepuštěného másla (ghí)
- Citron k podávání
Postup:
Předehřejte troubu na 220 stupňů a vyložte si velký plech pečícím papírem.
Z lososa slijte nálev, rybu přesuňte do velké mísy a rozdrobte rukou nebo rozdělte vidličkou. Vyberte přitom případné kosti. Přidejte batáty, vajíčko, mouku, jarní cibulku, petržel, kopr, sůl, papriku a pepř a dobře promíchejte vařečkou.
Pečící papír potřete rozpuštěným tukem. Nabírejte rybí směs a formujte na plechu koláčky. Zploštěte je rukou na stejnoměrnou tloušťku.
Pečte 20 minut, potom koláčky podeberte obracečkou, otočte a vraťte do trouby. Pečte ještě asi 10 minut do zlatohněda.
Podávejte s čerstvým zahradním salátem a dílky citronu.
TIP: Použít můžete i čerstvého lososa a čerstvé batáty, ale konzervy jsou rychlejší. Každopádně lososa vyhledávejte z divokého odchytu, které vám dodají maximum živin