Příprava: 1 hod. 30 min.
Na 10 porcí budete potřebovat:
- 200 g másla, plus na mazání
- 200 g hořké čokolády (70%)
- 1 lžíce silné kávy
- 6 velkých vajec (ideálně v bio kvalitě)
- 250 g třtinového cukru
- 70 g kakaového prášku, plus na posypání
Postup:
Předehřejte troubu na teplotu 160 °C. Vymažte formu o rozměrech 20 cm máslem a vyložte pečícím papírem. Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu. Do většího hrnce s vodou vložte misku, nalámejte čokoládu, přidejte máslo a na střední teplotě za občasného míchání nechte rozehřát, dokud nebude čokoláda hladká a lesklá. Opatrně vyndejte misku z hrnce, vmíchejte kávu a směs nechte vychladnout.
Oddělte žloutky od bílků do dvou misek. Bílky šlehejte 1 – 2 minuty, dokud nebudete mít hotový sníh.
Do žloutků přidejte cukr a nechte 7 minut odstát, dokud nevybledne. Přidejte kakao a špetku soli, a vše jemně zamíchejte. Tuto směs nalijte do vychlazené čokolády a lehce zamíchejte. Poté přidejte vyšlehaný sníh a míchejte, dokud směs nebude hladká. Hladkou směs nalijte do připravené pečící formy.
Vložte do předehřáté trouby a pečte 1 hodinu, nebo dokud nevytáhnete čistou špejli.
Nechte dobře vychladnout a podávejte posypané kakaem a čerstvým ovocem.
Tento výborný recept bez použití mouky je nejen chutný, ale hlavně zdravý.