Rýžové nudle jsou fantastickou přísadou, kterou můžete nalézt zejména na asijských trzích (SAPA), kde si můžete také koupit mnohé dalších typicky asijských přísad, jako je rybí omáčka, sójová omáčka a mnoho dalšího. Nemusíte se však bát, mnohé z těchto ingrediencí zakoupíte dnes i v řadě normálních supermarketů, kde je Asijské kuchyni vyčleněna celá sekce.
Rýžové nudle Pad Thai jsou možná jedním z nejznámějších thajských pokrmů a objevují se na jídelním lístku po celém světě. Jedná se o rychlý pokrm plný tajemných vrstev sladkých a aromatických příchutí.
Co budete potřebovat?
- 250 g plochých rýžových nudlí
- 3 stroužky česneku (hrubě nasekaného)
- koriandr
- 1 červenou chilli papričku (bez semen, hrubě nasekanou)
- 2 limety
- 2 PL slunečnicového oleje
- 20 surových tygří krevety (očištěné)
- 6 ks jarní cibulky (jemně nakrájené)
- 100 g klíčků
- 3 PL thajské rybí omáčky (Nam Pla)
- 1 PL měkkého hnědého cukru
- 2 velké vejce z volného výběhu
- 4 PL opečených sezamových semínek (hrubě nasekaných)
Jak na to?
- Nejprve si uvařte nudle podle instrukcí na balení, pak je sceďte a odložte stranou.
- Ve hmoždíři si udělejte pastu z česneku, koriandru, červeného chilli a limetkové kůry.
- Předehřejte si olej, nejlépe ve wok pánvi, nebo nějaké větší pánvi, na vysokou teplotu. Poté přidejte pastu a smažte cca 1 minutu.
- Následně přidejte krevetky, polovinu jarní cibulky a polovinu klíčků, a smažte cca 2 minuty.
- Potom přidejte nudle a důkladně promíchejte. Poté přimíchejte limetovou šťávu, rybí omáčku a hnědý cukr, vařte cca 2 minuty.
- Přidejte vejce a důkladně promíchejte.
- Podávejte zdobené koriandrovými listy, limetou, pečenými sezamovými semínky a zbývající jarní cibulkou a fazolovými klíčky.
Dobrou chuť přejeme!
bbc.co.uk