Příprava: 30 minut
Pečení: 25 minut
Na 4 malé formy nebo jednu velkou budete potřebovat následující ingredience.
Na těsto:
- 225 g másla, na kostičky
- 2 šálky hladké mouky
- 2 lžičky cukru krupice
- 1/2 šálku kysané smetany
Na náplň:
- 6 – 8 jablek, nejlépe Pink Lady nebo Granny Smith, oloupané a nakrájené
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 – 2 lžíce másla
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 2 cl javorového sirupu
Na drobenku:
- 60 g másla, kostičky
- 1 šálek ovsa
- 1/2 šálku mouky
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C a vymaže máslem koláčovou formu.
Do mixéru dejte máslo, mouku a cukr. Mixujte dokud, směs nepřipomíná strouhanku. Přidejte zakysanou smetanu a zamíchejte. Vytvořené těsto zabalte do potravinové fólie a dejte vychladit do lednice asi na 20 minut. Mezitím si připravte náplň.
Do hrnce dejte nakrájená jablka na plátky, citronovou šťávu, máslo a skořici. Za občasného míchání vařte na mírném ohni asi 10 minut, nebo dokud jablka nezměknou. Přidejte javorový sirup.
V misce utřete máslo, oves, mouku, hnědý cukr a skořici dokud nevznikne drobenka.
Vyndejte těsto z ledničky a poválejte do 3mm. Vyválené těsto dejte do jedné velké nebo několika malých formiček, nasypte směs z jablek a posypte drobenkou.
Pečte koláč 25-30 minut nebo dozlatova.
Servírovat můžete samostatně, nebo s řeckým nebo vanilkovým jogurtem.
Tip pro vás: Hotový a připravený koláč můžete dát zamrazit. Vydrží 2 – 3 měsíce. Až přijde nečekaná návštěva, za půl hodiny máte luxusní desert.
Zdroj: onehandedcooks.com.au