Jablečný koláč s drobenkou

Luxusní jablečný koláč bez vajec. Vhodný ke zmrazení.

Nejlepší snídaně nebo desert pro návštěvu …

Příprava: 30 minut
Pečení: 25 minut

Na 4 malé formy nebo jednu velkou budete potřebovat následující ingredience.

Na těsto:

  • 225 g másla, na kostičky
  • 2 šálky hladké mouky
  • 2 lžičky cukru krupice
  • 1/2 šálku kysané smetany

  Na náplň:

  • 6 – 8 jablek, nejlépe Pink Lady nebo Granny Smith, oloupané a nakrájené
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 – 2 lžíce másla
  • 1/2 lžičky mleté ​​skořice
  • 2 cl javorového sirupu

Na drobenku:

  • 60 g másla, kostičky
  • 1 šálek ovsa
  • 1/2 šálku mouky
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1/2 lžičky mleté ​​skořice

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C a vymaže máslem koláčovou formu.

Do mixéru dejte máslo, mouku a cukr. Mixujte dokud, směs nepřipomíná strouhanku. Přidejte zakysanou smetanu a zamíchejte. Vytvořené těsto zabalte do potravinové fólie a dejte vychladit do lednice asi na 20 minut. Mezitím si připravte náplň.

Do hrnce dejte nakrájená jablka na plátky, citronovou šťávu, máslo a skořici. Za občasného míchání vařte na mírném ohni asi 10 minut, nebo dokud jablka nezměknou. Přidejte javorový sirup.

V misce utřete máslo, oves, mouku, hnědý cukr a skořici dokud nevznikne drobenka.

Vyndejte těsto z ledničky a poválejte do 3mm. Vyválené těsto dejte do jedné velké nebo několika malých formiček, nasypte směs z jablek a posypte drobenkou.

Pečte koláč 25-30 minut nebo dozlatova.

Servírovat můžete samostatně, nebo s řeckým nebo vanilkovým jogurtem.

Tip pro vás: Hotový a připravený koláč můžete dát zamrazit. Vydrží 2 – 3 měsíce. Až přijde nečekaná návštěva, za půl hodiny máte luxusní desert.

Zdroj: onehandedcooks.com.au

[fbcomments]