Příprava: 15 minut
Pečení: 45 minut
Na 12 kousků budete potřebovat:
- 175g másla
- 125g tmavého třtinového cukru
- 200g melasy (seženete v lékárně nebo v prodejnách zdravé výživy)
- 200g medu
- 2 mleté hřebíčky
- 1 lžička mleté skořice
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžička jedné sody
- 2 vejce
- 250ml mléka
- 275g hladké mouky
- 40g kakaa
- 175g čokoládových čoček
Na polevu:
- 50g másla
- 150ml smetany ke šlehání
- 200g čokolády na vaření
Předehřejte troubu na 160 stupňů. Dortovou pečící nádobu vyložte pečícím papírem.
V kastrůlku zahřívejte máslo, cukr, melasu, med a koření, až se cukr rozpustí, a odstavte. V hrnečku rozpusťte jedlou sodu ve dvou lžících horké vody. Do cukrové směsi zašlehejte vejce, mléko a roztok se sodou. Navrch prosejte mouku s kakaem a zapracujte pomocí dřevěné vařečky.
Vmíchejte čokoládové čočky, vlijte do formy a pečte asi 45 minut. Nechte vychladnout.
Přísady na polevu za stálého míchání zvolna rozpusťte ve vodní lázni. Nechte mírně zchladnout a naneste na perník vyndaný z formy.