Lahodný cizrnový salát s bylinkami

Zázračná cizrna. Naučte se tento jednoduchý recept, nebudete litovat

Cizrna má zastoupení téměř všech vitamínů a minerálních látek. Obsahuje hodně železa (více než jiné druhy luštěnin), ale i vápník, hořčík, draslík a mangan. Má vysoký obsah zdravých tuků a vlákniny.

Zdroj: Flickr.com

Cizrnu lze použít v prevenci i terapii civilizačních onemocnění (od kardiovaskulárních chorob a snižování cholesterolu přes obezitu, zácpu až po rakovinu tlustého střeva). Je výborným zdrojem rostlinných bílkovin.

Budete potřebovat:

  • 250 g uvařené cizrny, to odpovídá 100 g cizrny v suchém stavu
  • 8 vyzrálých rajčat (asi půl kila)
  • zelenou nať ze 3 jarních cibulek
  • 2-3 stonky řapíkatého celeru
  • listový salát na 4 porce např. ledový

Zálivka:

  • 6 lžic panenského olivového oleje
  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • 2-3 stroužky česneku
  • lžička soli
  • čerstvě umletý pepř
  • hrst najemno nasekané čerstvé máty
  • hrst jemně nasekané čerstvé petrželky

Nejprve smíchejte všechny ingredience na zálivku a nechte ji chvilku odležet, aby zvýraznila chuť bylinek.

Nakrájejte rajčata na menší kostičky, řapíkatý celer a nať cibulky najemno a promíchejte s cizrnou a s dresinkem.

Omyjte salát a osušte ho v salátové odstředivce. Na talířích udělejte hnízdo ze salátu a na něj dejte cizrnový salát. Dle potřeby můžete dochutit solí a pepřem.

Vidíte, je to snadné. Tak neváhejte, zkuste změnu a uvařte si k večeři cizrnu. Je zdravá a vynikající.

Zdroj: Flickr.com
[fbcomments]