Cizrnu lze použít v prevenci i terapii civilizačních onemocnění (od kardiovaskulárních chorob a snižování cholesterolu přes obezitu, zácpu až po rakovinu tlustého střeva). Je výborným zdrojem rostlinných bílkovin.
Budete potřebovat:
- 250 g uvařené cizrny, to odpovídá 100 g cizrny v suchém stavu
- 8 vyzrálých rajčat (asi půl kila)
- zelenou nať ze 3 jarních cibulek
- 2-3 stonky řapíkatého celeru
- listový salát na 4 porce např. ledový
Zálivka:
- 6 lžic panenského olivového oleje
- 3 lžíce citrónové šťávy
- 2-3 stroužky česneku
- lžička soli
- čerstvě umletý pepř
- hrst najemno nasekané čerstvé máty
- hrst jemně nasekané čerstvé petrželky
Nejprve smíchejte všechny ingredience na zálivku a nechte ji chvilku odležet, aby zvýraznila chuť bylinek.
Nakrájejte rajčata na menší kostičky, řapíkatý celer a nať cibulky najemno a promíchejte s cizrnou a s dresinkem.
Omyjte salát a osušte ho v salátové odstředivce. Na talířích udělejte hnízdo ze salátu a na něj dejte cizrnový salát. Dle potřeby můžete dochutit solí a pepřem.
Vidíte, je to snadné. Tak neváhejte, zkuste změnu a uvařte si k večeři cizrnu. Je zdravá a vynikající.