Skupina profesora Yoshihiko Koga z univerzity v Tokiu, který experiment prováděl, musela hned po ránu sníst tři lžíce zmrzliny.
Profesor Koga zjistil, že lidé, kteří jedí zmrzlinu, mají rychlejší reakce a lépe zpracovávají informace než ti, kteří zmrzlinu ke snídani nemají. V průběhu experimentu byly skupině, jež jedla zmrzlinu, také měřeny mozkové vlny a zjistilo se, že při konzumaci zmrzliny narůstají tzv. alfa vlny, které jsou spojené s koncentrací a duševní koordinací.
Profesor Koga se pak pokusil o stejný experiment se studenou vodou, aby zjistili, jestli je to právě teplota zmrzliny, která vám způsobí “šok”, který vás nakopne. Nicméně zjistil, že pití studené vody sice vykazuje určitou úroveň zvýšené psychické výkonnosti a bdělosti, ale účinek rozhodně nebyl tak výrazný, jako při konzumaci zmrzliny.
Profesor Koga je odborníkem v psychofyziologii, což je obor psychologie, který se zabývá interakcí mezi tělem a myslí. Jeho výzkum se ale zaměřuje především na to, jaké účinky mají některá jídla a vůně vliv např. na stress nebo anti-aging.