Rádi vzpomínáte na dětská léta, která jste trávili u babičky na chalupě? Babička vždy dokázala upéct ten nejlepší koláč. Abyste i Vy dokázali uspokojit mlsné jazýčky Vašich ratolestí, přinášíme Vám recept na Hruškový koláč, který je takovou menší vzpomínkou na slast babího léta.
Co budete potřebovat?
- 2 vejce
- 200 g moučkového cukru
- 250 g hladké mouky
- 100 ml polotučného mléka
- 60 g slunečnicového oleje
- 150 ml vroucí vody
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 4 tvrdé hrušky
- 4 dl muškátového vína
- šťávu z 1 citrónu
- smetanu ke šlehání
Jak na to?
- Nejprve si důkladně omyjte a oloupejte hrušky, které následně vložte do kastrolu a zalijte muškátovým vínem společně s citrónovou šťávou.
- Celou směs poduste za mírné teploty, dokud hrušky nevsáknou veškerou tekutinu.
- Poté si připravte 2 hlubší mísy.
- V jedné míse si smíchejte všechny sypké ingredience (mouku, cukr a prášek do pečiva).
- Ve druhé míse si následně smíchejte všechny tekuté suroviny.
- Potom všechny ingredience, sypké i ty tekuté, smíchejte dohromady a zapracujte je do řídkého homogenního hladkého těsta.
- Polovinu tohoto těsta si poté nalijte do kulaté dortové formy, kterou nezapomeňte vyložit pečícím papírem.
- Na vrstvu těsta si opatrně poskládejte dušené hrušky na víně, které poté zalijte zbytkem těsta.
- Péct byste měli v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů po dobu 40-50 minut, zkrátka dokud korpus nezezlátne.
Tip!
K dozdobení a ozvláštnění koláče můžete použít vyšlehanou smetanu.
Dobrou chuť přejeme!
pintaram.com