Vzpomínáte na časy, kdy jste jezdili na návštěvu do domu Vašich prarodičů a kolem kuchyně se rozlévala opojná chuť domácího jídla tak, že se Vám sliny tvořily na jazyku?
Není mnoho věcí, jejichž vůně je lepší než domácí chléb. Domácí a komerční chleby se velmi liší v kvalitě – domácí je daleko lepší a výživnější. Navíc má to hezké nezapomenutelné aroma!
Nicméně, ne všichni víme, jak si doma chléb připravit, a většina lidí si myslí, že je to složité, či že je zapotřebí domácí pekárna. Existuje však jednoduchý recept ze snadno dostupných surovin!
Co budete potřebovat?
- 3 šálky mouky
- 1 sklenici teplé vody
- 1 balení kvasnic
- ½ PL prášku na pečení
- ½ PL rostlinného oleje
- ½ PL soli
- trochu extra panenského olivového oleje
- 2 šálky mouky (volitelné)
[hana-code-insert name=’reklama-clanek-prvni’ /]
Jak na to?
- Smíchejte droždí, vodu a mouku do velké misky a míchejte, dokud nedosáhnete homogenní směsi.
- Pak směs nechte 15 minut odstát, dokud se nezačnou objevovat bubliny na povrchu.
- Poté přidejte olej a sůl, další 2 šálky mouky a hněťte těsto cca 10 minut.
- Následně směs nechte odpočinout cca 2 hodiny, respektive dokud těsto nezdvojnásobí svou velikost.
- Jakmile je těsto hotové, nakrájejte ho na 8 kusů, které příslušně vytvarujte.
- Poté je zakryjte filtračním papírem a nechte je takto odstát po dobu 30 minut.
- Po uplynutí půl hodiny z těsta vytvarujte 12 cm dlouhý válce.
- Rozpalte si trochu olivového oleje v pánvi a následně přidejte jednotlivé kusy těsta, které smažte cca 2 minuty z každé strany. Pokud upřednostňujete troubu, vložte kusy těsta na pekáč, namazaný olejem, a pečte po dobu 10 minut při 240 stupních.
Vedle ochutnávky lahodného domácího chleba, Vaše tělo ocení i jeho výživovou hodnotu!
Pokud se Vám článek líbil, nezapomeňte ho sdílet se svými přáteli a rodinou :-)!
naturalhealingmagazine.com